VÄÄRTUSETU VÄÄRIKUS

Väärikus ei vaja sõnu. Isegi enda kaitseks mitte. Väärikust võib küll näha, kuid seda defineerida on neetult keeruline. Isegi heas mõttes väärikusele osundamine muudab seda odavamaks ning vähendab selle väärtust. Jätab selle veatule pinnale osundaja rasvased näpujäljed. Samas tõrjub tõeline väärikus tema pihta loobitud pori paremini kui teflon. Kuigi üks propaganda kuldreegleid soovitab vastaspoole renomeed määrida ilma igasuguse mõõdutundeta, et midagi pidavat ikka külge jääma, siis varem või hiljem maandub väljapritsitud sopp lõpuks ikka pritsijate endi krae vahel. Kui tegu on ikka reaalse väärikusega, mis on üle igasugustest ideelistest, rahvuslikest jms. erinevustest ning eelistustest. See väärikus antakse inimesele kaasa juba sündides, see on talle loomuomane. Seda ei saa sisse või välja lülitada, see on naturaalne ja ehtne. See lihtsalt on olemas.

Selle kõrval on aga märksa enam levinud subjektiivne nö. õpitud väärikus. Viimane koosnebki paljuski just sellest välisest, mille läbi me ennast defineerida püüame – meie poliitiline meelsus, seksuaalne suundumus, nahavärv, rahvus, sugu, majanduslik olukord või amet. See on osa inimese identiteedist, minapildist. Kuna tegu pole aga loomupärase, vaid kultiveeritud ja sellevõrra õrnema „taimekesega“, siis seda varmamad ollakse seda kaitsma vähimagi ohumärgi eest. Olgu siis reaalse või imaginaarse. Välja lööb lihtsalt omandiinstinkt. See on ju loomulik, et inimene asub kaitsepositsioonidele või koguni rünnakule, kui keegi püüab vähendada tema „omandi“ väärtust või selle hoopis küsimärgi alla seab. Eriti kui endalgi sellega kitsas käes on. Nii tõstavadki esimesena kisa just neofüüdid, kelle nö. „usu“- juured veel nõrgukesed ning ka asjakohane staatus ebakindel.

Juhtub see õpitud väärikus olema veel korrelatsioonis loomuliku väärikusega, siis on tulemuseks kaos, kus inimene trambib paanikasse sattunud elevandina oma vaevarikkalt rajatud imagoloogilisel „lillepeenral“ hävitades nõnda ka viimased riismed oma positiivsest kuvandist. Kui on läinud trumm, siis võib ka pulgad pista… kuhugi mujale. Iseäranis nukraks lähevad lood, kui nn. moraalset kahju üritatakse rahalisse väärtusse ümber konverteerida. Aetakse end sealjuures veel oma moraalsest õigsusest puhevile ning volksutatakse solvunult ripsmetega. Sellistel puhkudel tahaks alati küsida, et palju üks solvang ka plekib ning kui hulgi võtta, kas siis saaks ka soodukat? Kas teie ema saaks solvata näiteks poole hinnaga? Oma väärikuse monetiseerimine muudab inimese reaalselt täiesti väärituks, rääkigu tema advokaadid, mida iganes soovivad. Väärikust ei saa kunagi mõõta rahas. Nagu ka armastust, austust, andekust või siirust. Küll aga saab läbi moraalse kahju mõõta inimese enesehinnangut. Et mitte öelda hinda. Andes endale rahalise väärtuse muutub inimene end vabatahtlikult asjaks, mida on võimalik osta ja müüa. Sest väärikus puudub ka kõige parematel ja kallimatel asjadel.

Samuti ei saa väärikust muuta ei poliitiliseks ega ärialaseks instrumendiks, sest samast hetkes transformeerub see millekski muuks ehk siis tööriistaks tulemuste saavutamiseks. Rakendades selle mõne toote või partei teenistusse vahetab inimene selle nö. peenrahaks. Ajutisteks ning kaduvateks väärtusteks. Osaks sellest tootest või liikumisest.

Väärikust õnnestub solvata vaid siis, kui seda on vähe. Olgu tegu siis loomuliku või õpitud väärikusega. Kui aga inimesel on piisavalt kutsealast väärikust või on ta uhke oma rahvuse, usundi, töö või päritolu üle, siis reeglina teda sel teemal solvata ei õnnestu. Asjatu vaev. Reeglina. Isegi kui seda va. loomupärast väärikust kipub nappima.

Nähes enda ümber või meedias järjekordset solvumisskandaali teeme me niisiis omad järeldused ning pöörame pilgu väärikalt kõrvale. Vägisi liigub mõte mõned sajandid tagasi, kui väärikusega seotud küsimusi ei lahendanud advokaadid, meedia ega raha. Oma väärikuse nimel oli mees tollal nõus kaalule panema oma kõige kallima. Ning selleks ei olnud ei tema naine, maja või uus sõiduvahend.
Või kõrge ametikoht.

KUU RETSEPT

Kokteil „Vürtsikas Väärikas“ (Vürtsikas Vaarikas)

4 cl Dooleys
2 cl Bols Raspberry
1 cl The Famous Grouse

Kaunistus: Põhjas väärikad, sees vaniljekaun millel küljes väärikad. Kokteili peale riivitud tume šokolaad.

 

ELAGU VÄÄRIKUS. Prosit.