JUUNI KUU KIRI

Juunikuu kiri. Juuni kuukiri.

Juuni pole tegelikult üldse kirjutamise kuu. Arvuti klaviatuuriklahve toksivad sõrmed kipuvad jääma uniseks ja töntsiks, samas kui pilk unistavalt aknast välja piilub. Samadel põhjustel pole juuni ka suurem asi lugemise kuu. Juunikuised kuukirjad ja ajakirjad tunduvad rasked, raskepärased ja –meelsed ning jäävad niimoodi kuhugi riiuliservale tolmu koguma, kuni augusti algav aktiivsus need sealt üles nopib ja tolmust puhtaks klopib. Juunis on ju niipalju muud teha. Või mitteteha st laiselda.

Seda kõrgemalt tuleb hinnata, kui keegi tõepoolest juunis kirjaga hakkama saab. Mis siis, kui seda ka mitmekesi tehakse. Juuni kuu kirja kirjutamiseks pidi olema tõepoolest sügav sund, kirglik soov ja vajadus oma arvamuse ilmutamiseks. Nii ongi käesoleva juuni kuu kiri vaieldamatult ajendatud kustumatust õiglusjanust ja kõrgetest moraalistandarditest, mis tõstabki selle esile teistest tundetult kirjutatud tekstidest. Ning ehtsad emotsioonid on mõjuvad. Isegi kui nendega mõjutatakse asju, mis konkreetselt mõjutajate kompetentsi ehk ei kuulugi. Ning kui öeldakse, et kunst nõuab ohvreid, siis veel enam teeb seda ka õiglustunne. Mis pole lubatud härjale, pole lubatud ka Zeusile.

Juunikuu kiri on seevastu lihtne. Juuni on kirjatud maasikate ja tomatite, päikesekiirte niung vihmasadude, grillimustri ja õllevahu, lõkkesuitsu ja sääsepirinaga. Suviselt erksad toonid ja rahvuslikud mustrid reipalt relaksatiivses rütmis. Aegumatu klassika.

Kuu retsept:
Kreekapärane sealihamarinaad

Mida teha, kui riivatud õiglustunne kohe kuidagi asu ei anna ning näpud kipuvad poolvägisi oma omaniku seisukohti avaldama? Kasvõi netikommentaariumites.

Parimaks rahustiks on üks korralik praad – tõhus kõhutäis muudab inimese leplikuks ning rahumeelseks, lihvib maha teravad nurgad ja silmatorkavad orgid. Lausa kuritegelik oleks aga kättejõudnud grilliajal lihaküpsetamiseks pliiti või panni kasutada. Seega tuleb välja otsida šaslõkivardad ning puhuda hõõgvele söed. Enne seda aga peab aga tegema järgnevat.

Võta tükk mõnusat kelmevaba sealiha ning lõika see vardasse sobivateks tükkideks. Nüüd sega kaussi kokku 400g värsket laimi- või sidrunimahla, 200ml olliviõli, 6 purustatud küüslauguküünt, 2 tl meresoola ja 6 spl kuivatatud punet ühe kilogrammi liha kohta ning sega need omavahel hoolikalt läbi. Pane lihatükid marinaadi ning tõsta kupatus kogu täiega kaheks kuni viieks tunniks külmutuskappi. Kreekalikult lihtne, mugav ja maitsev!

Rahulikku grillimist!