APRILL: KUU MAASTIK

(Aprillikuu maastik/ Aprilli kuumaastik)

Aprillis illusioonid kaovad. Kohati siiani maastikku katnud ja karmi reaalsust pehmendanud lumevaip lahkub taas lõplikult, jättes inimese silmitsi oma mõttemaastike tühermaaga, kus kevadiselt muutliku suunaga tuuleiilid keerutavad üles tolmu ja talvega kogunenud enam- või vähemlagunenud biojäätmeid. Ere kevadpäike toob ajutegevuse kõledal kuumaastikul halastamatu detailsusega esile ka selle, mille puhul tahaks alateadlikult silmad kõvasti-kõvasti kinni pigistada.

Silmalaugude vahelt välja piiludes selgub aga, et aprillikuu maastik polegi vast nii lage ning viljatu – talviselt tolmuse ja pleekinud mõttemaastiku pinnast hakkab vähehaaval immitsema aegumatu elujõu lootustandvat rohelust, siin-seal aitavad ajuollust stimuleerida ajukäärude madalatel hallidel mätastel end juba sisseseadnud värvikamad krookuselaigud ja säravad veelombid. Talvine ajutine ajuhibernatsioon ununeb vähemalt mõneks ajaks, kuni me jaanipäeva paiku sedapuhku suvisesse anabioosi vajume. Carpe diem!

KUU RETSEPT
SIDRUNILINE KAPSASALAT AVOKAADOGA
Selleks, et meie mõttemaastik kevadistel värvikas ning kõrgelennuline st mägine oleks, tuleb seda stimuleerida ning kaunistada rohkete vitamiinidega. Selleks võtame kuni kuus kruusitäit peeneksriivitud kapsast (sh punast kapsast), hakime ära ühe paprika ja ühe küpse avokaado. Lisame kaks suurt lusikatäit peenekshakitud punast sibulat ja kolm supilusikat värskeltpressitud sidrunimahla. Raputame juurde kaks supilusikatäit chia-seemneid, veerand tassi hakitud koriandrit ja veerand teelusikatäit meresoola. Peale jahvatame maitse järgi musta pipart. Nüüd pillutame (või segame hästi-hästi ettevaatlikult) seda kausis, kuni komponendid omavahel segunevad. Veel parem on komponente pillutada kogu segamise vältel st üks inimene lisab ja teine raputab kaussi. Kõigi komponentide kogust võib vastavalt oma maitsele korrigeerida. Koriandri asemel võib kasutada peterselli, samuti võib soovi korral piserdada salatile balsamico’t.

Teie terviseks!