MUNADETA MEES

Kliendikesksus on aja nõue. Moodne ning kasvav trend. Ning seetõttu on sellekuine postitus üks moekamaid ning vaieldamatult kliendisõbralikumaid selle lugemisnurga ajaloos. Nimelt saime idee selle postituse jaoks ühelt anonüümseks jääda soovivalt lugejalt.

Munadeta mees. Täpsemalt siis munadeta Eesti mees. Kuigi grillihooaeg liigub jõudsasti oma apogee suunas, siis vorstist rääkisime me paraku juba eelmine kuu ja nii on tänane teema esmapilgul suvise menüü ja ürituste kontekstis isegi kuidagi kohatu.

Seoses läheneva jaanipäevaga meenub esimese asjana mõistagi see, et üks tõsine eesti mees paneb tõsiselt tina. Kui iga eestlase peale tuleb aastas umbes 10 liitrit puhast alkoholi, siis millise koormuse paneb see Eesti meessoost elanikele? Naised-lapsed ju õnneks napsutamisega silma ei paista. Eesti mehe nõrkusest napsi vastu kuuleme söögi alla ja peale.

Ülejäänud ja kaine ühiskond ehk siis eelmainitud naised aga eelistaksid, et mees leevendaks stressi ja tõstaks tuju kätekõverduste või märgade linadega. Jalgpalli vaadates õlle asemel jooga, peale sauna aga kasemahl viljalihaga. Ning peerud läheksid kohe kahest otsast lõkendama nagu muiste.

Jaaniteemaga jätkates ei pääse mööda ka joogikõrvasest. Meie mehe toidulaual domineerib teatavasti vennaihu ning neli sõltuvust – soolane, magus, piprane ja rammus. Tuhandel erineval kujul. Need sõltuvused mõistagi jätavad mehele ka oma jälje, üle poole kohalikest mehepoegadest on hädas ülekaaluga. On vast nannipunnid.

Murelik meedia paneks siin meeseestlase momentaalselt permanentsele dieedile. Aurutatud tofu muditud munataimega. Keedetud nõges hautatud kuusevõrsetega. Või veel parem – vitamiiniküllane metsaõhk nagu soovitab „metshaldjas“ Mari Metsallik. Ja ongi valmis mehed nagu paindumatu pilliroog või nõtke naat.

Spordi tegemise asemel vaatab seda diivanil lesides televiisorist. Snäkid ja õlu käeulatuses.  Ja kui õlu otsa saab, siis toob naine seda argliku-püüdliku naeratuse saatel külmukast juurde. Sest kui ei too, siis võib ju peksa ka saada. Peksa võib põhimõtteliselt ka niisama saada. Uuringud näitavad, et perevägivalla alla kannatab iga kolmas eesti naine. Mõni mees või asi, selline eesti mees.

Reaalselt aga pole eesti tugevama soo esindajal tihtipeale seda naist kusagilt võttagi. Kui linnades veel kuidagi löögile pääseb, siis muude soode ja rabade vahel võib vast vaid volüümikat Bocki pudelit emmata.

Eesti mees on frustreerunud ja stressis. See tuleb sellest, et eesti mees teeb teatavasti liiga palju tööd. Liiga palju aga teeb ta sellepärast, et efektiivsus on madal. Efektiivsus on omakorda madal seetõttu, et nupp ei noki ja, noh, haridustee ka lünklikuks või suisa poolikuks jäänud. Et teadmised on aga teatavasti jõud, siis tulenevalt nende puudumisest on eesti mees ka põdur –pooled eesti poisid ei kõlba enam isegi sõjaväkke. Pudrunäpud nisikesed.

Vähemalt sellise kuvandi saame me lehti lugedes ja televiisorit vaadates. Karmid lood, kas pole?

Niisama munemise asemel ootab avalikkus mehelt pigem pehmeid väärtuseid. Nokitsemist kodutöödega, tegelemist lastega, filateeliat, balletti, pillimängu, labajalavalssi ja kaera-jaani. No aga milliseid väärtuseid peaks selline suhtumine edastama kasvavale põlvkonnale? Mitte mehed, vaid mingid eided.

Vaata seda eesti meest, olgu siis tema enda või maailma (loe: naiste) silmade läbi, pole rahul kumbki. Naiste soovidele järele andmiseks on ta liiga isane. Enda ebakohtadest jagusaamiseks aga tundub meest vahetevahel nappivat. Et aga ajalugu on tõestanud, et meestel on naiste soovide järgi nagunii praktiliselt võimatu olla, siis sellest tulenevalt peaks rahvusliku testosteroonitaseme tõstmine olema riiklik prioriteet. Vajadusel olgem valmis testosterooni vahetama kasvõi meie CO2 kvootide vastu. Pisikeste ebamehelike elektriautode asemel. See aitaks Kalevite kangemal sool seista vastu nii ühiskonna-naiskonna eidestavatele ootustele kui meedia poolt pakutavale masendusele.

Kuu retsept
KOOGELMOOGEL

Kogus:  kahele
Koostis:  4 tk munakollast, 4 sl suhkrut

Valmistamine:  Vispelda munakollased suhkruga heledaks, kohevaks ja õhuliseks vahuks. Serveeri kenade klaasikeste seest.