SEPTEMBRI KUU PALK.

Septembrikuu palk. Septembri kuupalk.

Olles reeglina vaoshoitud ja nooblid, oleme seni püüdnud ennast siin päevakajalistest sündmustest distantseerida, kuid sellel septembrikuul on see suisa võimatu. Sest septembrikuu õhk on paks arvukatest palkidest, mida pinnuotsijad oma silmadest kohe kuidagi üles ei leia. Enneolematu entusiasmiga üritatakseaga iga teise silmast paistev pind kohe palgipurakaks puhuda ning mõistagi mõnuga meedia saekaatrisse paisata. Saekaater undab, laaste lendab ning lõpptulemusena rahvas keeb sellise mulinaga nagu kestaks septembri kuu algusest lõpuni täiskuu.

Nii ongi selles padrikus keeruline otsustada, kes on väljateeninud septembri kuu palgi (mitte palga). On selleks valimatud ehk valimisvõimetud valijad, valimisvõimetust veelgi võimendanud meedia või need, kes algselt kokkuleppele ei suutnud jõuda, kuigi nad just selle eest aastaringselt palka saavad. Ei hakka meiegi entroopia suurendamiseks vemblaga vehkima, vaid jätame valiku oma heade lugejate hooleks. Omalt poolt võime vaid positiivsust suurendada väitega, et iga rahvas on oma valitsejaid väärt.

Samas on muidugi meie septembrikuu palk tänuväärne kosutus suvelõpus asteeniliselt saledaks jäänud rahakotile.

 

KUU RETSEPT : Šoti haggis

Maailma kõige kangekaelsemad inimesed on teatavasti šotlased, mitte eestlased. Kuigi viimasel ajal kipuvad meie kaasmaalased on tõrksusega edukalt vapratele mägilastele kannule. Nii olemegi esimeseks sügiskuuks valinud šotlaste legendaarse rahvusroa.

Haggise retsepte on sama palju või rohkemgi kui Šoti mägismaal klanne. Meiepoolt esitatut võib igaüks varieerida vastavalt oma maitsele või eelistustele.

Esmalt on vaja ühte lamba sisikonda, eeskätt magu. Sinna sisse käivad ülejäänud siseelundid ja rupskid. Enne kasutamist puhasta hoolikalt magu ning hoia seda mõned päevad külmas soolvees.

Keeda rupskeid (mitte magu) paar tundi, kuni liha on kenasti pehme. Lase jahtuda.

Kuumuta pannil paarsada grammi kaeratangu, kuni tangud on ilusad kuldsed.

Aja keedetud rupskid läbi hakklihamasina. Sega juurde umbes 4 peenekshakitud sibulat, 100 grammi kaerajahu, 200 grammi hakitud ploomirasva või riivitud võid ning maitse järgi soola, musta pipart, vürtspipart, koriandriseemneid, muskaatpähklit, valget pipart, majoraani, aed-piparrohtu ja tüümiani. Sega komponendid omavahel. Lisa juurde kuni 5 detsiliitrit lihapuljongit, et segu oleks niiske, kuid mitte pudrune.

Tõsta segu lambamakku ja õmble magu värvitu niidiga kinni. Magu peaks olema täidetud umbes poole või kahe kolmandiku võrra, sest keedes paisuvad nii tangud kui jahu. Torka makku mõned õhuaugud. Keeda magu umbes paar tundi tasasel tulel. Serveeri kohe.

Kõrvale võid pakkuda keedetud ja purukstambitud kaalikaid (lisa neile maitse pärast veidi võid ja muskaati). Digestiiviks võta sõrme või paari jagu head suitsust šoti viskit (nt Lagavulin või Laphroaig).

Slàinte!