AUGUSTI KUU PAISTE.

Augustikuu paiste. Augusti kuupaiste.

Kuigi juulikuus võib saada kasvõi päikesepiste, siis augusti kuu paistel ennast enam eriti ei soojenda. See on särav, kuid jahe ja eemaletõmbunud. Üürikese suvise päikesepaiste kainestav järelkaja.

Augusti kuupaiste on legendaarne, see on inspireerinud nii poeete, kui kunstnikke. Samas aga augustikuu teiste kuude seas eriti silma ei paista, olles otsekui puhvertsoon töö ja lõbu vahel. Lahtilaskmise aeg, kus vähehaaval loobutakse suvisest kergemeelsusest, lõõgastumisest ja minnalaskmisest.

Veel on meil mahti nautida kuupaistet, nautida elu, kuid samas vaatame üle ning triigime juba vaikselt ära oma triiksärgid, ülikonnad ja kostüümid. Enne kui jälle pea ees töistesse tegemistesse sukeldume.

August on otsekui filter, millest läbivoolates lähevad suvisesest letargiast ja grillimisest pisut paistes põsed ning maasikatest punased huuled taas töiselt asisteks ja ametlikeks.

Ees ootab taas palju põnevat.

 

KUU RETSEPT
Possupaisti ehk seapraad koolaga

Selleks, et võõrituspiinad seoses grillihooaja lõppemisega võimalikult valutud oleksid, pakume sügissoojenduseks üht mõnusat ja väikese suvise kiiksuga seapraadi.

Sissejuhatuseks läheb vaja umbes kilost sea kaelatükki. Sõltuvalt sööjate arvust võib tüll olla ka suurem, kuid siis tuleb valmistada pisut rohkem maitseleent.
Esmalt võta siga külmutuskapist välja soojenema. On kärssnina umbes paar tundi köögilaual lesinud, siis hõõru see soolaga kokku. Sega kokku maitseleem. Selleks võta 3 supilusikatäit tomatipastat, pool liitrit suvisest grillimisest järgi jäänud Coca-Colat (või muud koolajooki, ainult mitte mingil juhul joogi dieetversiooni), 1 detsiliiter lihapuljongit, 2 supilusikatäit tsillipulbrit, teelusikatäis kaneeli, supilusikatäis koriandriseemneid, 2 teelusikatäit soola, 4 sibulat ja 8 küüslauguküünt. Sega vedelikud ja maitseained kokku, haki sibulad-küüslaugud ning lisa leemele. Pane siga ahjuvormi ning uputa leemesse. Kuumuta ahi 200 kraadini, aja leem koos seaga pliidiplaadil keema ning pista seejärel kuuma ahju. Lase seal umbes pool tundi küpseda 200 kraadi juures, seejärel keera temperatuur 120 kraadi peale ning küpseta veel umbes 4 tundi, kuni liha on üliküps ja pehme. Kui siga ahjus vahepeal kuivale kipub jääma, siis kasta teda julgelt maitseleemega, milles sisalduv koola lisab seale mõnusat karamellimekki.

Rebi valminud liha väikesteks tükkideks ning sega leemega. Serveeri näiteks salatiga või isetehtud burksi vahel. Hyvää ruokahalua!