MAI KUU VALGUS

Maikuu valgus. Mai kuuvalgus.

Maikuus on vägi sees. Mai kuus on vägi sees. Kuuvalguses on vägi sees. Aasta läbi on vägi sees. Aga mai kuuvalguses on seda eriti rikkalikult. Piisavalt, et juba aastasadu (kui mitte –tuhandeid) panna miljoneid naisterahvaid kuualguse kuukumas luudadega lendama ning alasti lõkketulede ümber karglema. Nagu algava maikuu valgus on pannud lihtsamat ja peenemat rahvast ümber maipuude tantsu lööma vanusest ja soost sõltumata.

Tänapäeval luuad enam ei lenda ning ka maipuud-meiupuudki on ahjupuudeks tehtud. Mai kuuvalguse vägi pole aga kuhugi kadunud. Lihtsalt linna valgusreostuses ei pruugi selle sära eriti hästi silma paista. Paljud lihtsameelsed küll püüavad seda sära liigse tulivee pruukimisegaga kunstlikult leegitsema panna. Selle tagajärjel on küll täheldatud teatavat luulelennu tõusu, mõningat alasti tantsimist mai kuu valgel ja hilisemat kuu poole ulgumist. Keemiliselt kõledates etanooliühendites on aga maagiat sama palju kui kiretult külmades politseiauto tuledes.

Tahad maagiat? Mine metsa. Mine öösel. Leia lagendik ja viska pikali. Soovitavalt kuuvalgel. Kuula metsa. Vaata kuud. Vaata tähti. Tee seda niikaua, kuni küll saab. Lõpetuseks võid ulguda.

Karupoeg Puhh ütles, et enne meesöömist on üks hetk, mis on veel parem kui meesöömine ise ongi. Maikuu on aastamastaapides see hetk. Nii Päikese kui Kuu valguses.

KUU RETSEPT:
Kuusära mustikategaJuhul, kui puuduvad võimalused reaalse kuusära nautimiseks, siis pakume hõlpsalt kodustes tingimustes valmistatavat alternatiivi.
Kuusära (moonshine) on angloameerika maades kodus valmistatud alkoholi (valdavalt viski) mitteametlik nimetus. Eesti keeles siis puskar. Kuusära võib aga valmistada ka ilma vastava aparatuuri ning keeruka tootmisprotsessita.
Sissejuhatuseks võta liiter piiritust ja kilo mustikaid. Piirituse puudusel ajab asja ära ka kange 80-kraadine rumm. Nüüd võta kaanega suletav klaaspurk, kuhu komponendid ära mahuvad ning vala mustikad sinna sisse. Purusta mustikad puulusikaga ja vala peale alkohol. Keera kork peale ja lase segul seista kolm nädalat. Üle päeva võta purk kätte ja raputa seda hellalt.
Kolme nädala möödudes võta liiter vett ja umbes kolm tassitäit suhkrut. Kui kasutad rummi, siis võid suhkru kogust vähendada vastavalt soovile. Veest ja suhkrust keeda tavaline siirup. Lase siirupil jahtuda, sõelu alkoholist välja mustikad ning sega jahtunud siirup kokku alkoholiga. Sule taas purk ning lase segul veel paar nädalat settida.
Metsalõhnalist kuusära tarvita mõõdukalt.

Valgust!