SÜDASUVE SOOJAS

Seisatab sulg
Seisatab mõte
Aeg on tuulutada tuba
Puhastada peenraid ja pead
Kumalase sumina saatel
Täita aju tühjusega
Päikesega
Soojusega
Rõõmuga
Et juba sügisel oleks
Kust võtta
Kuhu panna
Midagi
Kuni kevadeni välja
Täie auruga
Päikesepatareidel
D-vitamiiniga
Stardime
Juba augustis
Seniks aga
MINGE METSA

Siinse suvise sõnaahtruse kompenseerimiseks pakume seekord topelt mahus elumõnusid ehk retsepte.

Kuu retsept 1: LIMONAAD
Ühe liitri klassikalise limonaadi valmistamiseks võta 3-4 supilusikat suhkrut, näpuotsaga soola ning mõistagi maitse järgi (või vähemalt kaks supilusikat) sidrunimahla.
Aja vesi keema, lisa suhkur ja sool ning keeda paar minutit. Jahuta vesi võimalikult külmaks ning lisa sidrunimahl. Vala külma klaaskannu koos jääkuubikute, serveeri koos paari mündilehe ja õhukeste sidruniviiludega.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuu retsept 2: LIMONCELLO
Võta 5 vahatamata sidrunit, 750g suhkrut, 7dl keevat vett. Ja liiter viina.
Koori või riivi sidrunitelt koore kollane osa ning pane suurde steriliseeritud purki. Vala viin peale. Keera purk õhukindlalt kinni ja hoia seda nii nädal aega. Loksuta purki hoolega iga päev.
Suhkur pane kuumakindlasse kaussi ning vala peale keev vesi. Sega vett suhkru lahustumiseni. Vala suhkruvesi viinapurki, sulge hoolikalt kaanega ning loksuta. Iga päev loksuta ja seda vähemalt nädala aja jooksul.
Nädala aja pärast vali mõned väärikamad pudelid ning kurna purgis olev segu pudelitesse. Dekoratiivsetel eesmärkidel pista pudelitesse ka paar kenamat sidrunikooreriba.
Ongi valmis.
Kaine mõistus hoiatab: ära pruugi seda jooki, kui pead istuma autorooli. Väldi suuremates kogustes nautimist ka ujumisriietes ja veekogu läheduses.


Värskendavat suve soovides!