REAALNE REAALSUS

Valimistega pilt selge.

Kohalike omavalitsuste valimised tõotavad tulla õige eredad. Nagu alati.

Sama vääramatult nagu valimisi saadab valimisreklaam, saadab neid ka inimeste häälekas nurin. Mõistagi mitte valimiste, vaid valimisreklaamide teemal. Küll on neid palju, küll on need igavad. Eelmise lause viimase sõna võib asendada ka sõnadega „valelikud“, „häirivad“, „tüütud“, „mõttetud“ jne jne. Ikka ühe mõõdupuu järgi. Kohati muutub see nurin valjemaks kui valimisreklaamid ise. Ehk peakski siinkohal algatama õhinapõhise nurina valimisreklaamide üle nurisejate üle?

Ometi on valimiste näol tegu ju unikaalse võimalusega.

Esiteks – teadvustada reaalset olukorda. See tähendab kui hästi või kehvasti on meil olukord laiemas plaanis. Kui opositsioon vingub, kui vilets kõik on ja koalitsioon jälle kiidab, kui tublid nad on olnud. Oluline polegi siin isegi see, kummal on õigus, vaid see, et need plakatid ja teleklipid panevadki meid äkki mõtlema reaalse olukorra peale põhimõttelisest vaatenurgast, mis muidu argitoimetustes kaduma kipub.

Mõistma, et näiteks auklik tänav polegi fataalne paratamatus. Et vähemalt teoreetiliselt peaks olema iga lapse jaoks kusagil ka lasteaiakoht. Või et maksuraha eest ei peaks ikka trükkima Armastatud Linnapea (loe: Armastatud Juhi) propagandat. Ausõna, ei peaks.

Teiseks aitavad need plakatid tekitada reaalsed kehandid muidu vaid ajakirjanduses figureerivate abstraktsete ja kiretute nimede taha. Mis siis, et vahel see kehand kipub olema pisut laialivalguv.

Laialivalguv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niimoodi saavad endale rõõmsa ja vägagi konkreetse näo ja keha ka arvutud tänavaaugud ning lõputud lasteaiajärjekorrad. Iga kord, kui auto valulise raksatusega tänavaauku läbib, kerkib silme ette kellegi rahulolev naeratus valimiplakatilt. Või kuulates, mida ämm arvab teie lapsekasvatusoskusest, kujutate endale väga elavalt ja täpselt ette, mida ette võtta väga konkreetse isiku või isikutegrupiga, kelle taga seisab uue lasteaia valmimine.  Rahuldus garanteeritud.

Aga olgu nende aukudega ja kohtadega nagu on. Lisaks paljudele vanadele ja juba tuttavatele nägudele plakatitelt ning vanadele uudistele selle kohta, mida head on kõik peale eelmisi valimisi tehtud, saame tegelikult teada ka palju uut. Lisaks värsketele nägudele saame me teada, kui kena võiks olla meie elu meie kodulinnas mingis ideaalses reaalsuses. Ning isegi kui see ideaalne reaalsus ka kunagi reaalseks reaalsuseks ei saa, siis pakuvad need meile hea võimaluse unistada. Teatavasti aga selleks, et viia ellu väikeseid muudatusi tulebki unistada. Ja unistada suurelt. Alustada võiks aga kasvõi kahekordsest sünnitoetusest või hoolitsetud linnasüdamest.

Kas tunned neid inimesi?

Siin Sulle sissejuhatuseks väike nägude kontroll – vii kokku need toredad pildid põnevate nimedega!

Valter Sünt, Sven Liiv, Svetlana Dubs, Taavo Tiko, Saamuel Sammal, Sulev Paju, Rene Vill, Saale Parvei, Olev Gudovski, Oti Eensoo, Mihkel Tiganik, Natalja Rožkova, Olesja Mertins-Poljanski, Madis-Mikk Remmet, Mihkel Ivanov, Linnu Lydia Mae, Madis Tross, Kalev Maido, Leelo Lepasalu, Lehte Jõemaa, Jaanika Valdna, Jelena Elberg, Joonas Vänto, Helve Aader, Ille Meiers, Diana Lember, Edvin Nugis, Ene Mikson, Aivo Ilves, Anu Lance.

 

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

*Kõikide kandideerivate inimeste nimed ja fotod pärit erakondade ja valimisliitude Eesti KOV 2013 kodulehtedelt.